Colin Freriks en Bram Zwart gestart met hun onderzoeksstage

In september hebben we niet één, maar twee stagiaires mogen verwelkomen: Colin Freriks, een vierdejaarsstudent en Bram Zwart, een derdejaarsstudent. Beiden volgen de opleiding HBO ICT Cyber Security & Cloud aan de Hogeschool Utrecht. De keuze voor deze opleiding was voor hun niet moeilijk. Beiden hebben namelijk diepgaande interesse in ICT en een sterke affiniteit met Cyber Security & Cloud. Tijdens hun onderzoeksstage zullen ze zich bezighouden met twee belangrijke onderzoeksthema’s: network automation voor het beheer van switches en ransomware response en recovery plan. 

Colin doet onderzoek naar network automation voor beheer switches

Bij GTS Online houden we van automatisering, zo min mogelijk handmatige acties en willen zaken zoveel mogelijk slim inrichten. Dit geldt zowel voor onze bedrijfsprocessen als voor het beheer van onze omgeving. We willen onze netwerkinfrastructuur daarom nog slimmer en efficiënter gaan inrichten. Met hardware in twee datacenters en veel klantlocaties valt hier veel voordeel te halen.

We willen in de toekomst al onze switches, zowel in onze datacenters als op klantlocaties, centraal gaan beheren. Hier speelt een bepaalde gelaagdheid een cruciale rol: niet iedere engineer mag alles zomaar uitvoeren. Bepaalde wijzigingen moeten worden voorbereid en klaargezet waarna onze netwerkspecialist het moet goedkeuren. Colin gaat uitzoeken hoe we dit het slimste kunnen realiseren en welke software we daar het beste voor kunnen gebruiken. Om de geschiktheid van het gekozen pakket te toetsen moet een PoC (Proof of Concept) worden opgesteld.

Bram doet onderzoek naar Ransomware response en recovery plan

Het zal je niet ontgaan zijn dat ransomware aanzienlijke schade in een organisatie kan aanrichten, zelfs bij ons als IT-serviceprovider. We verzorgen digitale werkplekken voor onze klanten waarbij data en applicaties een cruciale rol spelen om zo aan hun behoeften te voldoen. Hierbij hebben we vanzelfsprekend een grote verantwoordelijkheid. Hoewel we al veel maatregelen hebben getroffen om externe schade te voorkomen, zijn we ons ervan bewust hoe urgent en essentieel dit onderwerp blijft. Wat als zich toch een ransomware incident voordoet? Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden? Met een incidentresponsplan voor ransomware willen we niet alleen beter inzicht hierover, maar ook concrete antwoorden krijgen.

We beseffen ons dat elk incident en elke organisatie uniek is, daarom zal onze aanpak variëren. Als het op ransomware aankomt bestaat er geen one-size-fits-all oplossing. Bram gaat uitzoeken hoe we hier met een nog slimmere aanpak kunnen komen, die algemeen toepasbaar is, maar ook recht doet aan de klantspecifieke vragastukken.

Waarom GTS Online, heren?

We vroegen de heren waarom ze voor GTS Online hebben gekozen en welk impact ze verwachten te maken met hun (stage)onderzoek? Colin: “Ik had geen twijfels bij het maken van de beslissing om stage te lopen bij GTS Online. De opdracht sprak me erg aan en leek me erg interessant. Bovendien verliep de communicatie met Johan, zowel via e-mail als telefoon, vlekkeloos. Ook kreeg ik tijdens mijn kennismakingsgesprek met Alfred en Wesley een positief gevoel over het onderzoek en GTS Online als organisatie. Met mijn onderzoek hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan GTS Online. Door het beheer en configuratie van netwerkapparatuur te vereenvoudigen, kunnen de medewerkers meer tijd besteden aan andere taken.”

Bram geeft aan: “De aangeboden opdrachten spraken mij in het bijzonder aan. Bovendien was het contact en mijn eerste indruk van GTS Online erg positief. De vrijheid en de ruimte die GTS Online biedt, vind ik aangenaam werken. Ik streef ernaar om met mijn onderzoek voldoende uitgangspunten en principes op te stellen zodat GTS Online ransomware-incidenten met succes aan kan pakken en doeltreffend kan oplossen.”

Colin en Bram in het kort

Wist je dat Colin bijna klaar is met zijn studie? Hij heeft in zijn derde studiejaar zijn specialisatie en minor met succes afgerond. Eerder heeft hij zijn MBO-niveau 4 netwerkbeheer diploma behaald aan de Rijn IJssel in Arnhem. Naast zijn studie werkt hij bij Albert Heijn en heeft hij een passie voor basketbal, waarvoor hij bij de Arnhem Eagles uitkomt.”

Een interessant weetje over Bram is, is dat hij een jaar Forensisch Onderzoek heeft gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) voordat hij aan zijn HBO-ICT begon. Naast zijn studie werkt hij als winkelmedewerker bij Coolblue en heeft hij een passie voor hockey, wat hij actief beoefent.

Ook onderzoek doen?

Wil je net als Colin en Bram een interessante onderzoeksopdracht doen die goed bij jou past? Wil je dat de uitkomsten van jouw onderzoek direct worden gebruikt door de stageorganisatie? Check dan snel de afstudeeropdrachten die we klaar hebben staan. We nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Interesse kan je kenbaar maken door een mailtje te sturen naar jobs@gtsonline.nl of te bellen naar 0318-550884.