Foxit Reader als alternatief voor Adobe Reader

Voor veel omgevingen is het vanzelfsprekend dat Adobe Reader beschikbaar is, terwijl Foxit Reader in sommige gevallen misschien wel een betere keuze is. Adobe Reader is verreweg de meest gebruikte PDF reader wereldwijd, echter betekent dit niet dat het voor u de beste keuze is. Veel gebruikers, maar ook systeembeheerders, ervaren regelmatig problemen met Adobe Reader die zich niet alleen beperken tot de snelheid waarmee een PDF-bestand wordt geopend. In deze gevallen wordt veel tijd gespendeerd om de problemen met Adobe Reader op te lossen, omdat een alternatief niet bekend/beschikbaar is.

Adobe Reader is voor veel gebruikers de standaard PDF reader omdat het beschikt over veel gratis functies, maar voor systeembeheerders is het nog veel belangrijker dat Adobe Reader licentie technisch kosteloos gebruikt mag worden op Remote Desktop serveromgevingen, ongeacht de hoeveelheid gebruikers. Weinig gratis PDF readers bezitten deze twee aspecten, maar Foxit Reader is er één van.

 

Foxit Reader

Foxit Reader bevat dezelfde, al dan niet meer functies dan Adobe Reader. Voor een compleet overzicht bekijk dan de whitepaper. Een aantal belangrijke eigenschappen van Foxit Reader:

  • Herkenbaar interface voor gebruikers van Microsoft Office 2010 (en hoger)
  • Nuttige instellingen voor zowel de gebruiker als de systeembeheerder
  • Group Policy templates, goede prestaties zowel op lokale computers als op Remote Desktop serveromgevingen
  • Beschikbaar in verschillende talen
  • Beschikbaar als EXE en MSI
  • “unattended” en “silent” installatie via bijvoorbeeld Command Prompt of Powershell
  • Bevat plug-ins voor Internet Explorer, Mozilla Firefox en Microsoft Outlook
  • Ondersteund op Windows, Macintosh, Lunix en Citrix.

 

Installatie

De implementatie van Foxit Reader is simpel. Het begint met de installatie die gemakkelijk geautomatiseerd kan worden door middel van de verscheidene parameters die ondersteund worden in de MSI installatie. Hierdoor kan de installatie op de achtergrond uitgevoerd worden, zonder dat gebruikers hier hinder van ondervinden. Zoals eerder beschreven worden meerdere talen ondersteund welke beschikbaar worden gesteld via de Enterprise installatie. Voor een andere taal kan gemakkelijk een ander ‘TRANSFORM’ bestand gebruikt worden. Wij gebruiken bijvoorbeeld de volgende command line voor de installatie:

msiexec /i "FoxitReader_Enterprise.msi" /quiet /norestart ALLUSERS=1 CustomSetupType=no AUTO_UPDATE=0 MAKEDEFAULT=1 LAUNCHCHECKDEFAULT=0 DESKTOP_SHORTCUT=0 STARTMENU_SHORTCUT=0 TRANSFORMS="nl.mst" /lv C:\Temp\Logs\Foxit_Reader.log

Group Policy

Het laatste wat dan nog gedaan moet worden is het instellen van de Group Policy. De Group Policy instellingen van Foxit Reader zijn in verhouding tot Adobe Reader zeer uitgebreid. Alle Group Policy instellingen zijn zowel beschikbaar in de ‘Computer Configuration’ als in de ‘User Configuration’. Alle instellingen bij de ‘Computer Configuration’ zijn niet te wijzigingen door gebruikers en de instellingen bij de ‘User Configuration’ zijn wel te wijzigen door de gebruiker (voor bepaalde instelling zijn lokale administrator rechten overigens noodzakelijk). Foxit Software heeft zelf ook een klein blogje opgesteld om beginners op weg te helpen met de Foxit Reader Group Policy.

 

Downloads

Foxit Reader:
https://www.foxitsoftware.com/products/pdf-reader

Foxit Reader Enterprise:
https://www.foxitsoftware.com/products/pdf-reader/enterprise-register.php

 

Voordelen

Het inrichten van een omgeving met Foxit Reader is dus heel makkelijk en is heel goed aan te passen door gebruik te maken van de Group Policy templates. Dat is een pluspunt voor de systeembeheerder, maar wat heeft de eindgebruiker van de applicatie als voordeel? Het belangrijkste is de snelheid van de applicatie: zowel op een lokale computer als op een Remote Desktop serveromgeving is de applicatie beduidend sneller met het opstarten en het openen van PDF documenten is onze ervaring. Daarnaast heeft de applicatie een herkenbare gebruikersinterface waarin je (nog) niet wordt lastiggevallen met cloud-oplossingen of andere opties die door de meeste personen niet gebruikt worden.