In memoriam – Henk Bloemendal

Een tekst die je niet wilt schrijven en die ook veel te vroeg is gekomen. Helaas is Henk Bloemendal, oprichter en tot een paar jaar geleden directeur en eigenaar van GTS Online, op zondag 24 maart 2024 overleden.

Henk heeft een grote en zeer positieve invloed op de ontwikkeling van ons bedrijf en daarmee ons leven gehad. Bijzonder hoe dat verweven kan zitten in een heleboel kleine dingen. De invloed die het kan hebben op de manier waar op je denkt, de gevleugelde uitspraken die van tijd tot tijd weer boven komen drijven en de stijl van ondernemen die we ons eigen hebben gemaakt.

Techneut

Henk is ooit gestart als rasechte techneut. En altijd gebleven. Niet direct in de ICT, maar in de elektrotechniek. Echt knutselen tot het werkt, maar wel eerst goed nadenken over hoe iets in elkaar moet zitten. Na een aantal jaren in het ziekenhuis, daar heeft hij het nog vaak over gehad tijdens de lunch, is hij in 1998 gestart met de Nederlandse vestiging van het grote GTS-GRAL GmbH: GTS-GRAL Nederland B.V. In het begin echt een handelsbedrijf waarin o.a. terminals en software aan de man gebracht werden.

Hoewel Henk in die periode wat minder zelf aan de knoppen kon zitten verzamelde hij wel graag echte techneuten om zich heen. Slimme mannen (ja, helaas veelal mannen) die net als hij graag goed nadachten alvorens iets te doen. Hij dacht wel graag mee, wilde altijd weten hoe het precies werkte of hoe een probleem opgelost was en kon je ook stevig challengen om zeker te weten dat je de goede keuze maakte. De liefde voor techniek was hij niet verloren en vooral ook privé heeft hij die gave veelvuldig kunnen inzetten met o.a. het helemaal zelf verbeteren en verduurzamen van zijn huis.

Eigen

Nadenkend over wat Henk nou echt typeert is dat hij altijd zichzelf was. Dat resulteerde soms ook wel in wat eigengereidheid, eigenwijsheid, eigenzinnigheid, overigens zeker niet dat hij gericht was op zichzelf. Verre van. Hij vond gewoon een aantal zaken heel erg belangrijk in het leven en het heeft hem heel erg geholpen om op basis daarvan de juiste keuzes te kunnen maken. Bewonderingswaardig ook aan hem was dat hij altijd tijd voor je had, hoe druk hij zelf ook was op dat moment. Naast familie en zijn directe naasten was ook zijn geloof erg belangrijk in zijn leven. Waar we het op kantoor dan hadden over ‘weer een MVO projectje’, was het doorgaans iets wat hij voor een stichting in zijn nabije omgeving, of de kerk waar hij zeer betrokken bij was, met ziel en zaligheid oppakte.

Kompas

Henk was al een aantal jaar niet meer direct betrokken bij GTS Online, maar desalniettemin wel in ons hoofd en hart. De drie pijlers waar we voor staan zijn grotendeels gebaseerd op de manier waarop hij wilde dat we ons werk deden: gericht op de mens, toegewijd aan kwaliteit en slimme ICT. De term “warme deken gevoel” kwam veelvuldig naar voren als we een nieuwe klant onboarden. Het liever één keer goed doen dan drie keer half: rechtstreeks uit Henk zijn koker. En daarmee de inzet van ICT waar het voor bedoeld is: het slim inzetten van soft- en hardware om te zorgen dat het (werkende) leven weer wat makkelijker wordt.

Met zijn levenslessen hebben we gelukkig een kompas voor de rest van ons (ondernemende) leven. Henk, we zijn je dankbaar en we weten wat voor gat je achterlaat. Onze gedachten gaan dan ook uit naar zijn vrouw Dicky, zijn kinderen (waaronder onze collega Henrik) en kleinkinderen. Sterkte met dit immense verlies van jullie man, vader en opa en de verwerking hiervan.