Peter gestart met zijn afstudeeronderzoek naar Privileged Access Management

Peter Zhu is inmiddels al sinds februari bezig met zijn afstudeeronderzoek. Net als zijn voorgangers volgt hij de opleiding HBO-ICT Cyber Security & Cloud (CSC) aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft zich gespecialiseerd in security. Tijdens zijn studie volgde hij een minor in Domotica en deed hij een onderzoeksstage bij de Belastingdienst. Zijn keuze voor HBO-ICT Cyber Security & Cloud (CSC) was voor hem een logische stap, gezien hij MBO ICT-opleiding heeft gedaan en de groeiende vraag naar professionals met expertise op het gebied van security en Cloud omdat steeds meer diensten naar de Cloud verhuizen. Bij ons doet hij onderzoek naar Privileged Access Management (PAM), oftewel toegangsbeheer. Zijn onderzoek zal zich voornamelijk richten op het bepalen van de implementatiestrategieën voor GTS Online, met als doel een succesvolle inzet van de PAM-oplossing. Wat dit precies inhoudt, lees je hieronder.

Afstudeeronderzoek naar Privileged Access Management (PAM)

Privileged Access Management (PAM) is een identiteitsbeveiligingsoplossing die bedrijven beschermt tegen cyberdreigingen door ongeoorloofde uitgebreide toegang tot vitale bronnen te monitoren, op te sporen en te voorkomen. PAM werkt door middel van een combinatie van mensen, processen en technologieën, waarbij het inzicht biedt in wie geautomatiseerde accounts gebruikt en welke activiteiten plaatsvinden tijdens hun sessie. Door het aantal gebruikers te beperken dat toegang heeft tot beheerfuncties, wordt de systeembeveiliging versterkt en worden toegangslagen tegen gegevenslekken beschermd door bedreigingsactoren te mitigeren.

Een PAM-oplossing identificeert de mensen, processen en technologieën die uitgebreide toegang nodig hebben en specificeert de beleidsregels die van toepassing zijn. Daarbij is het essentieel dat de PAM-oplossing de nodige functionaliteiten biedt om de beleidsregels te ondersteunen, zoals geautomatiseerd wachtwoordbeheer en verificatie. Tot slot moet het voor beheerders mogelijk zijn om het proces van aanmaken, wijzigen en verwijderen van accounts te automatiseren. Om zo de sessies te kunnen monitoren, rapporten te generen die afwijkingen identificeren.

Waarom GTS Online, Peter?

De afstudeeropdracht die ik bij GTS Online mag uitvoeren, is super interessant. Met name de nadruk op admin-accounts met uitgebreide rechten trekt mijn aandacht omdat uit de praktijk blijkt dat deze rechten overbodig zijn. Dit leidt tot potentiële beveiligingsrisico’s, een probleem dat ik vaak tegenkom en graag wil aanpakken. Bovendien is GTS Online een commercieel bedrijf, wat een aangename verandering is ten opzichte van mijn eerdere stagebedrijven. Ook de focus op het leveren van security- en cloudoplossingen sluit goed aan bij mijn opleiding en interessegebieden. Een extra motivatie was dat een klasgenoot een positieve ervaring had met GTS Online, wat mijn verwachtingen alleen maar heeft versterkt. Ik wil dan ook met mijn advies bijdragen aan de verbetering van het bedrijf.

Peter in het kort?

Peter begon op het VMBO (Kader), waar hij een tijdlang metaalbewerking en elektra studeerde. Uiteindelijk koos hij voor de ICT, vanwege zijn ongeschiktheid voor het zware werk in de elektrabranche en de beperkte kansen in de metaalbewerking. In zijn vrije tijd experimenteerde hij namelijk graag met computer hardware. Tijdens zijn mbo-opleiding liep hij stage bij een computerwinkel, waar hij genoot van het werken met hardware, en bij de Wageningen Universiteit & Research als IT-servicedesk medewerker. Na het behalen van zijn mbo-diploma niveau 4 is hij doorgestroomd naar het hbo.

Ook leuk om te weten is dat Peter in zijn vrije tijd geniet van diverse activiteiten, variërend van het kijken van films en series, gamen en klussen in en rondom het huis, tot 3D-printen en airsoften met vrienden.

Ook afstuderen?

Wil je net als Peter een interessante afstudeeropdracht doen die goed bij jou past? Wil je dat de uitkomsten van jouw project direct worden gebruikt door de stageorganisatie? Check dan snel de afstudeeropdrachten die we klaar hebben staan. We nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Interesse kan je kenbaar maken door een mail te sturen naar jobs@gtsonline.nl of te bellen naar 0318-550884.