Einde voor Ivanti Workspace Control, op naar Liquit

Ivanti heeft in 2024 aangekondigd dat ze stoppen met het ontwikkelen en ondersteunen van Ivanti Workspace Control. De huidige versie (2024.2) zal End of Life gaan per 31 december 2026. Veel organisaties in Nederland veelvuldig maken gebruik van deze software, dus tijd om een goed alternatief te selecteren, te implementeren en in productie te gaan zetten. Zeker nu het beste alternatief in de markt, Liquit, een mooie overstapactie heeft die geldig is tot het einde van 2024.

Ivanti Workspace Control of RES PowerFuse?!

Voor de wat oudere generatie (blijkbaar moet ik mezelf daar ook al toe rekenen met mijn 37) onder ons eerst nog even de geschiedenis. In 1999 werd Real Enterprise Solutions (RES) Software opgericht. Eén van de belangrijkste producten die voor veel Terminal Server en Citrix klanten werd gebruikt is RES PowerFuse,  een management framework waarmee de werkplek ingericht kon worden. Van startmenu tot netwerkmappings, van kleine scripts starten op gezette momenten tot het dynamisch aanbieden van printerqueues. In een tijd waarin Group Policies nog niet zo uitgebreid waren en er nog veel met batch en vbs scripts aan elkaar geknoopt werd een uitkomst voor de beheerder die daar niet de prioriteit op had. In de loop van de jaren is RES PowerFuse hernoemd naar RES Workspace en met een sterkte integratie met andere producten (zoals RES Automation) is de software uitgegroeid tot een belangrijke factor in de markt.

In 2017 werd RES overgenomen door Ivanti en werd ook RES Workspace opgenomen in het al brede portfolio van Ivanti op het gebied van Digital Workspace Management software. Ze hadden onder andere grote concurrent van RES Workspace, AppSense, al in het portfolio. AppSense werd hernoemd naar Ivanti Workspace Manager en in 2019 werd ook RES Workspace omgedoopt tot zijn huidige naam: Ivanti Workspace Control. Laatstgenoemde zal samen met Ivanti Virtual Desktop Extender (VDX) komen te vervallen per 31 december 2026.

En nu?

We hebben zelf ook veel gebruik gemaakt van Ivanti Workspace Control en alle bijbehorende tooling. Door al langere onzekerheid van het voorbestaan van de software (al met de overname van RES door Ivanti en de overlap in het portfolio van Ivanti) zijn we altijd scherp gebleven in welke software er nog meer beschikbaar is en goed past bij onze klanten. Vandaar dat we al sinds 2020 partner zijn van Liquit. Liquit heeft, net als RES destijds, de roots in Nederland en snapt daardoor onze markt ook heel goed. En juist met de aanpak voor een hybride werkplek (fysieke of virtuele werkplek, of een combinatie ervan) i.c.m. onder andere de ingebouwde OTAP fases voor iedere wijziging die je doet en de mogelijkheid tot het installeren van software bij het klikken van een Smart Icon maakt Liquit Workspace al een aantal jaren dé opvolger van het oude RES portfolio.

Vernieuwen digitale werkplek

Het is nu dus tijd om vooruit te kijken. Of je nu nog gebruik maakt van Ivanti Workspace Control, een ander pakket of alles zelf aan elkaar hebt geknoopt. Natuurlijk is er veel mogelijk met het standaard Microsoft portfolio, maar net als 25 jaar geleden zijn er nog altijd een heel aantal zaken nét niet af of werkt het niet goed voor een percentage van de applicaties. Je kent vast de pappenheimers in jullie eigen software catalogus wel die 80% van je tijd kosten.

Met veel klanten zijn we dan ook bezig met het vernieuwen van de digitale werkplek en nemen hier eigenlijk altijd Liquit in mee. De stappen voor een dergelijk traject is dan ook redelijk overzichtelijk en afhankelijk van de klant doen wij dit of doe je een groot gedeelte zelf:

  1. Kennismaking & demo van Liquit Workspace aan de IT-ers en functioneel beheerders
  2. Offertetraject, maar zeker als vervanging van Ivanti Workspace Control valt deze eigenlijk altijd positief uit
  3. Inventarisatie huidige omgeving (applicaties, instellingen, profielen, etc)
  4. Ontwerp nieuwe omgeving op basis van Liquit i.c.m. de reeds beschikbare tooling (denk aan Microsoft Intune en Autopilot)
  5. Inrichting en migratie naar de nieuwe werkplek, vaak per gebruikersgroep en set van applicaties
  6. Ondersteuning voor de IT-ers waar nuttig en nodig

Zoals je leest zijn wij er voor om de IT-er zelfstandig de omgeving te laten beheren en helpen we daar waar nodig. Mocht je bepaalde zaken echter willen uitbesteden dan is dat ook zeker mogelijk.

1 jaar GRATIS Liquit licenties?

De transitie naar Liquit Workspace is nu nóg aantrekkelijker doordat Liquit nu een mooie actie heeft. Klanten met een actief contract voor Ivanti Workspace Control kunnen nu maximaal 1 jaar gratis gebruik maken van Liquit Workspace. Dus náást al doorgaans lagere kosten voor Liquit is nu ook de transitiefase kosteloos. Benieuwd wat dit in jouw geval betekent? Neem dan even contact met ons op zodat we de licentiekosten op een rijtje kunnen zetten.

Samen aan de slag met Liquit?

We plannen graag een demo met je in zodat je zelf kunt zien wat de mogelijkheden zijn van de software zodat je kunt bepalen of dit ook past in jullie plaatje. Als dat het geval is, dan bepalen we graag samen met jou de vervolgstappen in, die passen bij jullie organisatie. Zullen we even contact opnemen met je?