Thijs Rutten afgestudeerd aan de HAN (HBO-ICT)

Net voor de zomervakantie is Thijs Rutten succesvol afgestudeerd aan de opleiding HBO-ICT met het profiel Infrastucture & Security Management (ISM) aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). We willen hem bedanken voor zijn inzet, toewijding en natuurlijk de vele gezellige uren die we samen hebben doorgebracht! Ook wensen we hem veel succes en geluk in zijn verdere carrière. Waar richtte zijn afstudeeronderzoek zich ook alweer op en hoe heeft hij het onderzoek ervaren? Hieronder lees je er alles over!

Focus op het optimaliseren van GTS Online Cloud Managed Werkplek

Het afstudeeronderzoek van Thijs richtte zich op het verbeteren van onze service, de GTS Online Cloud Managed Werkplek. Dat zijn de Windows werkplekken die wij vanuit onze cloud omgeving beheren. Hij heeft onderzocht welke technieken of tools wij in de toekomst kunnen inzetten om het beheer, de beveiliging en de functionaliteit van onze werkplekken te verbeteren. De onderzoeksvraag was dan ook: “Welke technieken en tools worden aangeboden die GTS Online kan inzetten om haar service Cloud Managed Werkplek (CMW) te verbeteren op basis van het verhogen van meerwaarde van de service CMW voor de eindgebruikers, het verhogen van het beveiligingsniveau door gebruik te maken van nieuwe technieken, verlagen van de beheerlast van een werkplek en het verlagen van de kosten voor het leveren van de CMW.”

Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat de service die wij bieden erg goed is. Van onze klanten krijgen we, als het om kwaliteit gaat, een hele mooie 8,4.

De engineers van GTS Online vinden de service die we aan onze eindgebruikers leveren erg goed. Wel geven klanten aan dat zij meer maatregelen willen zien voor het beveiligen van de werkplek, ook al vinden ze de huidige maatregelen voldoende van omvang. De techniek die we inzetten om een veilige verbinding mogelijk te maken tussen de werkplek en het datacenter, Direct Access, moet voor het einde van 2024 vervangen zijn met een alternatief omdat de ondersteuning stopt. Om de service naar een hoger plan te tillen adviseert Thijs, na verschillende tests (Proof of Concept), om daar Always On VPN voor in te zetten.

Wat is Always On VPN?

Sinds de opkomst van Windows 10 (vanaf versie 1607) heeft Microsoft Always On VPN geïntroduceerd. Dit is een oplossing die verwerkt is in het besturingssysteem zelf. Gesteld kan worden dat dit de opvolger is van Direct Access, een techniek waar we het afgelopen decenium veel gebruik van hebben gemaakt. Always-On VPN is net als Direct Access een slimme manier om verbinding te maken met een bedrijfsnetwerk waarbij de eindgebruiker niets merkt en er niets extra’s voor hoeft te doen. Ook de configuratieopties zijn op een aantal vlakken beter en het bevat minder restricties. Het is een oplossing die is gebaseerd op de bestaande VPN standaarden zoals IKEv2. Dit maakt het o.a. mogelijk om het netwerkverkeer te filtreren. Een handige tool als het nodig is dat de netwerksegmenten voor gebruikersgroepen worden afgesloten of juist opengesteld, denk aan een management netwerk voor beheerders.

“Het fijne aan deze opdracht was dat ik het mocht aanpakken zoals ik dacht dat nodig was waarbij ik tijdens de overlegmomenten sturing kreeg indien ik hier om vroeg of wanneer dit nodig was.”

Hoe heeft Thijs zijn afstudeerperiode bij ons ervaren?

Eerder gaf Thijs aan dat de keuze voor GTS Online snel was gemaakt omdat de afstudeeropdracht hem erg aansprak. Ook de vrijheid om zelfstandig het onderzoek in te kunnen richten speelde een belangrijke rol bij de keuze voor GTS Online. Na zijn afstuderen is hij niet van mening veranderd. Het optimaliseren van service met de focus op klanten vindt hij erg belangrijk. Alles wat met Cloud omgevingen te maken heeft vindt hij erg interessant. De begeleiding vond hij erg prettig wat betekende dat hij zelfstandig zijn aanpak kon bepalen en begeleiding vragen waar nodig. “Het fijne aan deze opdracht was dat ik het mocht aanpakken zoals ik dacht dat nodig was waarbij ik tijdens de overlegmomenten sturing kreeg indien ik hier om vroeg of wanneer dit nodig was.”

Is er iets wat je écht anders had willen doen?

“Terugblikkend had ik minder tijd moeten besteden aan het onderzoeken van nieuwe technieken en tools zodat ik meer tijd kon besteden aan mijn kleinere Proof of Concept. Zo had ik sneller kunnen zien of een techniek voor verbetering zou zorgen voor de Cloud Managed Werkplek. Zeker als ik nu kijk hoeveel tijd ik bezig ben geweest met het onderzoeken en uitwerken van de diverse technieken en tools waar vervolgens bijna niets mee kon worden gedaan. Kleinere tests zouden beter passend zijn geweest voor mijn onderzoek omdat zo snel en goed duidelijk zichtbaar is of de techniek bruikbaar is voor GTS Online.”

GTS Online verdient een 8,5!

De prettige sfeer, collegialiteit en de aanwezige kennis zorgt ervoor dat wij een 8,5 krijgen van Thijs! Zelf zegt hij daarover: “De begeleiding was goed waarbij vooral de mate van zelfstandigheid die ik kreeg erg fijn was. Als ik vastliep of wilde weten hoe technieken zich tot elkaar verhouden kreeg ik altijd de juiste hulp. De mix thuiswerken en op kantoor werken is goed, al werkte ik door de prettige sfeer liever op kantoor dan thuis.”

Ook afstuderen?

Wil je net als Thijs een interessant afstudeeropdracht doen die goed bij je past? Vind je het belangrijk dat de uitkomsten van jouw project direct worden gebruikt door de stageorganisatie? Check dan snel onze afstudeeropdrachten. We nodigen je graag uit voor een kennismakings-gesprek. Maak jouw interesse kenbaar door een mailtje te sturen naar jobs@gtsonline.nl of te bellen naar 0318-550884.